A település Egertõl 6 km-re található a Laskó patak völgyében, Mátra és Bükk hegység között.
Hõforrás, barlangházak, horgásztó, riolit-tufába vájt pincék, erdõk és kultúrtörténeti helyek, kirándulási lehetõségek várják az ide látogatókat.
Egerszalók híres hõforrásából 68 fokos víz tör a felszínre. Az I. osztályú nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz kitûnõ izületi, reumatikus, érelmeszesedési panaszok gyógyításásra. Ivókúra formájában is alkalmas epebetegségek, gyomorpanaszok, sõt még túlsúly esetén is. Balesetek, mûtétek, mozgásszervi panaszok utókezelésére is javasolt.

Egerszalók az egri borvidék része és a lakosság jelentõs része ma is foglalkozik szõlõtermesztéssel. Itt termelik az Egri Bikavér alapanyagait, a fehér borfajátkhoz a zenitet, leánykát, muskotályt és olaszrizlinget.
Egerszalók nevezetességei közé tartozik az 1738-ban épült római katolikus templom, mely az egri Fõházmegye kegyhelye és híres búcsújáró hely.


Eger Heves megye székhelye. Jelentõs kultúrális központ, számos világhírû múzeummal és mûemlékkel.
Látnivalók: Bazilika, Vár és múzeumai, Szent Antal (Minorita) templom, Minaret (török kori), Líceum, Dobó tér, Rác templom, Fazola kapu, Bitskey Aladár Uszoda, Kossuth utca barokk épületei, Egri galéria, Gárdonyi Géza Emlékmúzeum, Nemzeti Bormúzeum, Szépasszony völgy, stb. Természetesen még számos látnivaló van Egerben.
A síkságon és a hegyekben remek lehetõség van aktív pihenésre.
Eger messze földön híres borvidékeirõl és borairól. Kitûnõ földrajzi adottságoknak köszöhetõen ideális borszlõlõ termesztéséhez. A városban több száz pince található. Eger olyan híres borok vidéke mint például az Egri Bikavér.
A látogatókat események egész sora várja egész évben.